بیماری سلیاکpuma basket trim block lampe berger gebrauchsanweisung wieszak na ubrania i parasole מרכז הלבשה סניף נתיבות the smiths how soon is now album cover rear ram aufgesetzte tasche mit futter nähen wildleder portemonnaie damen vince neil mugshot como decorar una habitacion matrimonial nomi dei tavoli спален комплект 100 памук цветенца מזוודות קשיחות קופון hyra väska t shirt med tryk 40 år
بیماری سلیاک وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی بدن هنگام خوردن گلوتن به بافت های خود حمله می کند. این به روده شما (روده باریک) آسیب می رساند، بنابراین شما قادر به دریافت مواد مغذی نیستید.
بیماری سلیاک می تواند علائم مختلفی از جمله اسهال، درد شکم و نفخ ایجاد کند.
بیماری سلیاک ناشی از واکنش نامطلوب به گلوتن است که یک پروتئین رژیمی است که در 3 نوع غلات یافت می شود:
گندم
جو
چاودار
⚁گلوتن در هر غذایی که حاوی آن غلات باشد یافت می شود، از جمله:
️پاستا
️کیک ها
️غلات صبحانه
️اکثر انواع نان
️انواع خاصی از سس ها
️چند غذای آماده
️علاوه بر این، بیشتر آبجوها از جو تهیه می شوند.
خوردن غذاهای حاوی گلوتن می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم روده شود، مانند:
اسهال، که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد
دل درد
نفخ
سوء هاضمه
یبوست
بیماری سلیاک همچنین می تواند علائم عمومی تری ایجاد کند، از جمله:
️خستگی در نتیجه عدم دریافت مواد مغذی کافی از غذا (سوء تغذیه)
کاهش وزن ناخواسته
️بثورات خارش دار (درماتیت هرپتی فرمیس)
️مشکلات باردار شدن (ناباروری)
️آسیب عصبی (نوروپاتی محیطی)
️اختلالاتی که بر هماهنگی، تعادل و گفتار تأثیر می گذارد (آتاکسی)
کودکان مبتلا به بیماری سلیاک ممکن است با سرعت مورد انتظار رشد نکنند و ممکن است بلوغ را به تاخیر بیاندازند
درمان بیماری سلیاک
هیچ درمانی برای بیماری سلیاک وجود ندارد، اما پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن باید به کنترل علائم و جلوگیری از عوارض طولانی مدت این بیماری کمک کند.
حتی اگر علائم خفیفی دارید، تغییر رژیم غذایی همچنان توصیه می شود زیرا ادامه مصرف گلوتن می تواند منجر به عوارض جدی شود. اگر آزمایشها نشان دهند که شما به درجاتی از بیماری سلیاک مبتلا هستید، حتی اگر علائم قابلتوجهی نداشته باشید، ممکن است این مورد نیز صادق باشد.
مهم است که اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی بدون گلوتن شما سالم و متعادل است.
افزایش دامنه غذاهای بدون گلوتن در سال های اخیر باعث شده است که هم رژیم غذایی سالم و هم متنوع بدون گلوتن داشته باشید.
عوارض بیماری سلیاک
عوارض بیماری سلیاک فقط در افرادی را که به خوردن گلوتن ادامه میدهند دیده میشود
عوارض طولانی مدت بالقوه عبارتند از:
ضعیف شدن استخوان ها (پوکی استخوان)
کم خونی فقر آهن
ویتامین B12 و کم خونی ناشی از کمبود فولات
عوارض کمتر شایع و جدیتر شامل برخی از انواع سرطانها، مانند سرطان روده، و مشکلاتی که بر بارداری تأثیر میگذارند، مانند وزن کم نوزاد هنگام تولد، میشود.
⚂چه کسانی بیشتر درگیر میشوند
موارد گزارش شده بیماری سلیاک در زنان حدود 3 برابر بیشتر از مردان است.
این بیماری در هر سنی ممکن است ایجاد شود، اگرچه علائم به احتمال زیاد ایجاد می شوند:
در اوایل دوران کودکی – بین 8 تا 12 ماهگی، اگرچه ممکن است چندین سال طول بکشد تا تشخیص صحیح داده شود
در بزرگسالی بعدی – بین 40 تا 60 سالگی
افراد مبتلا به برخی بیماری ها از جمله دیابت نوع 1، بیماری خودایمنی تیروئید، سندرم داون و سندرم ترنر، خطر ابتلا به بیماری سلیاک را افزایش می دهند.
بستگان درجه یک (والدین، برادران، خواهران و فرزندان) افراد مبتلا به بیماری سلیاک نیز در معرض افزایش خطر ابتلا به این بیماری هستند
تغذیه در بیماران سلیاک
مواد غذایی مجاز
1_شیر خامه . بستنی سرشیر ماست ساده پنیر پنیر خامه ای پنیر فرایند شده و غذاهای حاوی پنیر فرایند شده گوشت ماهی وماکیان تازه
2_ نان و محصولات پخته حاوی اردنشاسته و سبوس ذرت.ارد حبوبات لوبیا نخود نخود بوداده. عدسارد ارزن اردو نشاسته
سیب زمینی اردو سبوس برنج ارد سويا.
3_تخم مرغ، عدس، نخودچی و نخود لوبیاها مغز دانه ها دانه های گیاهان مختلف
4 _میوه ها سبزیجات اعم از تازه یخ زده کنسروی و آب آن ها
5 _کره مارگارین روغن سبزیجات خامه سس های سالادخانگی تهیه شده با ترکیبات مجاز بستنی شربت دسرهای ژلاتینی کیک ها کلوچه ها نانهای روغنی تهیه شده با ترکیبات مجاز
6_ چای قهوه فوری یا معمولی یا بدون کافئین کاکائو نوشابه های غیر الکلی نوشیدنی های سویا و برنج
7_ عسل مربا ژله مارمالاد شربت ذرت شربت افرا ملاس شکر و پودر شکر قهوه ای و سفید
8_ ترشیها چاشنیها انواع زیتون سس کچاپ خردل خمیر گوجه فرنگی وانیل و ادویه
ها گیاهان خالص فلفل سیاه خالص سرکه ها (سیب انواع سرکه سفید (قرمز) سس سویا فاقد گلوتن جوش شیرین مخمر اسپارتام شیرین کننده کم کالری ) و نارگیل
مواد غذایی غیر مجاز
نان و محصولات حاوی گندم ، گندم سیاه و جو ، جو دو سر، جوانه گندم سبوس گندم نشاسته گندم و سبوس جو دوسر
بلغور ، سمولینا ، ماکارونی چیپسهای سیب زمینی با طعم های
مختلف، سوسيس وكالباس ، انواع گوشت، ماهی مرغ ماکیان کنسروی سوپها و بستنیهای تهیه شده با ترکیبات غیر مجاز ، سس های گوشت تهیه شده با ترکیبات غیر مجاز و پروتئین هید
رولیز شده
️برای دریافت اطلاعات بیشتر به کجا مراجعه کنیم؟
بیماران مبتلا به سلیاک و یا خانواده آنها برای دریافت مشاوره تغذیه در پیگیری رژیم غذایی خاص بیماری و دریافت
اطلاعات بیشتر میتوانند به یکی از مراکز زیر مراجعه نمایند
•کلینیک های مشاوره تغذیه در برخی بیمارستانهای کشور
مراکز مشاوره تغذیه در برخی از مراکز بهداشتی درمانی کشور
• دفاتر مشاوره تغذیه و رژیم درمانی
•مطب متخصصین تغذیه